Fem år på "Ud i det Fri"

Dean, Brønshøj  15 år:
Jeg har været på UD i det Fri, siden jeg var 10 år. Nu starter jeg på efterskole. Jeg har været her i 4 ½ år. Tiden er gået hurtigt. Ud i det Fri har været en stor del af mit liv. Det har betydet meget for mig. Jeg har været på Ud i det Fri alle gangene – på nær nogle få.
Det jeg har glædet mig til ved at komme på weekendskolen er at møde vennerne. Dem jeg har boet på værelse med - Jonas og Thor. Jeg har glædet mig til at hygge mig sammen med dem. Lave jokes med dem.
Snakke med dem om alt muligt.
Jeg snakker meget med Tobias, som er min kontaktperson. De andre voksne er også fine.
Jeg har glædet mig til maden. Jeg har bestemt menuen mange gange, så det er måske ikke så mærkeligt.
Det bedste ved programmet er hyggeaftenerne, hvor man sætter sig ned og spiller spil sammen, snakker sammen, ser en film sammen.
Ellers er min favorit udflugt biografen, som vi er ca. en gang om foråret og efteråret.
Og  Grøndalscentret. Fodbold. 2t2. Det er virkelig sjovt.
Lasergame i Kongelunden var sjovt. Besøget på Dragsholmslot var sjovt.  Det er fint nok med de forskellige steder vi har været. Jeg kan godt lide, når vi tager på køretur. Rigtig lange køreture, fordi så sidder man og snakker og hygger sig.

Cinna, Deans mor.
Dean startede på sommerlejren i 2009. Han har været på Ud i det Fri i 4½ år. Det er lang tid.  
Han var bare en lille purk dengang. Der var forskellige begynder vanskeligheder, som der blev taget hånd om. I starten kunne min søn godt prøve at skabe splid imellem de voksne og mig og sige noget, der var blevet sagt og gjort, som ikke var helt rigtigt. Det har vi løst ved at snakke sammen. Jeg har også i en periode i de første år sagt, at han ikke må få telefonen med, så han lærte at henvende sig til en voksen, inden han ringede til mig. Og vi bestemte, at den der kørte Dean hjem, sammen med Dean fortalte, hvordan weekenden er gået.  
Man kan altid ringe til Lene, hvis man har nogle spørgsmål. Jeg har haft stor tillid til, at de har taget sig godt af min søn.  I starten sov han sammen med en voksen og andre af børnene. Det voksede han fra med tiden.
De har haft stor forståelse for hans behov og situation. Han har fået problemer med ørerne, og de har været gode til at finde på et andet program til ham, når de skulle noget med vand som f.eks. i svømmehallen.  
Lederen har deltaget i netværksmøder, hvilket har været positivt. Da jeg ikke har bil, er jeg blevet hentet og bragt i forbindelse med æblefesten om efteråret.
Ud i det Fri har været med til at give ham en god udvikling. Fra han, var en lille dreng, der løb rundt og lavede ulykker til han blev mere rolig som 13-14 årrig. Han er holdt op med sin ADHD medicin. Han er holdt op med sin sovemedicin. Han har udviklet sig meget i den tid, han har været der. Det har været en fast base for ham. Han synes ikke, at det er ok, at han skal stoppe, selvom han skal på efterskole. Han har været på sommerlejr 5 gange, så han ved allerede nu, at han har fået lov til at komme med til sommer.

 Boserupvej 100A - 3.sal - 4000 Roskilde - Sjælland - Leder Lene Colding - Telefon 22 68 28 59 - info@udidetfri.nu